Vinterdäck datum och regler

När ska man byta till vinterdäck?
Datum för däckbyte: Är du osäker på vad lagen säger om vinterdäck och regler för däckbyte? Här får du all info du behöver för att veta när man ska byta däck.    

Lagar och reglar för vinterdäck:

När det gäller vinterdäck finns det vissa lagar och regler att förhålla sig till. Vi bor i ett avlångt land med olika förutsättningar och klimat för vinterdäck. Därför är det inte bara att hålla sig till datum, det är även viktigt att se vilket förhållande vi har på väglaget där vi kör. Enligt lag måste du ha på vinterdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag men självklart kan det vara vinterväglag även utanför denna period.

Vad är vinterväglag och vem bestämmer det?
Den som avgör om det är vinterväglag om du skulle bli stoppad på vägen är polisen. Lagen säger enligt transportstyrelsen:
"Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Mönsterdjup vinterdäck

Dubbdäck och dubbfria däck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm enligt lagen. 

Skillnad på dubbar och dubbfritt

Det enkla svaret är att dubbade däck är bäst på is, friktionsdäck (dubbfria vinterdäck) är bäst på snö. De flesta kan råka ut för båda dessa väglag under vintern men dubbdäck används av de allra flesta i de norra delarna av landet. Ju längre söderut man kommer, desto fler kör på friktionsdäck. Det viktigaste är att vara medveten om väglaget och anpassa körningen därefter.  

Vad ska man tänka på när man köper vinterdäck?
Tänk efter hur vägarna runt omkring hemmet brukar vara, men också vägen du kör till jobb, skola eller skidsemester. Isiga och snöiga? Då ska du välja dubbdäck på grund av säkerhetsskäl. Ska du köra ner i Europa? Där är dubbdäcksförbud så då är det friktion som gäller.

Har du några gator nära dig där man ej får köra på dubbdäck?
I Sverige finns det några gator i storstäderna som har förbud mot dubbdäck för att minska spridning av farliga partiklar samt buller. Se till att du inte brukar köra där om du vill köra med dubbdäck. 

Nordiska vinterdäck eller europeiska vinterdäck? 
Gummiblandningen i nordiska vinterdäck är mer anpassade för kalla nordiska temperaturer och kall vägbana, europeiska vinterdäck fungerar bäst när det inte är så kallt. Vi på Euromaster rekommenderar  nordiska vinterdäck då det är däcken med bästa egenskaperna för vårt klimat i Sverige. I södraste delarna av landet kan man möjligen klara sig med europeiska vinterdäck men kyla, is och snö kan såklart även förekomma där. 

Du kan även läsa mer om energimärkning på däck här.

Snabbfakta vinterdäck:

När måste vinterdäcken sitta på?
1 december - 31 mars måste man ha vinterdäck vid vinterväglag

När får man sätta på vinterdäck?
1 oktober - 15 april får man ha vinterdäck

När måste man ta av vinterdäcken?
15 april måste dubbdäcken av och sommardäck på om inte vinterväglag råder.
Dubbfritt är lagligt att köra på året om MEN rekommenderas absolut inte då däckets egenskaper försvinner vid temperaturer vinterdäcket ej är anpassat för. Detsamma gäller för sommardäck på vintern, däcket är inte anpassat för det kalla klimatet och är farligt att köra på i låga temperaturer.

Frågor?
Kontakta vår kundservice

Läs datum och reglar för sommardäck.