Nya regler för odubbade vinterdäck

Från och med den 30 november 2024 träder nya regler i kraft som påverkar alla bilägare som använder dubbfria vinterdäck, även kända som friktionsdäck.

Enligt de nya bestämmelserna måste alla dubbfria vinterdäck som används under vinterväglag vara märkta med den så kallade 3PMSF-symbolen (Three Peak Mountain Snowflake), som visar att däcken är testade och godkända för vinterförhållanden.

Vad innebär det?

Vinterdäck som endast är märkta med "M+S" (Mud and Snow), vilket har varit tillåtet fram till nu, kommer inte längre att vara godkända efter den 30 november 2024. Däcken måste istället ha den specifika alptopp- och snöflingesymbolen för att vara lagliga under vinterväglag. Undantag gäller för däck som tillverkats och sålts innan den 1 juni 2019 – dessa får användas fram till slutet av november 2024.

Viktigt att tänka på:

- Från och med den 1 december 2024 måste alla dubbfria vinterdäck ha 3PMSF-märkningen.

- Äldre däck som saknar denna märkning får inte längre användas efter detta datum.

Vad händer om du inte följer de nya reglerna?

Att köra med felaktiga vinterdäck kan leda till böter och ökad risk för olyckor, då däck utan alptopp-märkningen inte uppfyller de krav som behövs för säkra vintervägar.

Det är därför viktigt att se över dina vinterdäck i god tid inför kommande säsong och byta till godkända däck för att garantera säkerheten på vägarna.

Hur vet jag om detta gäller mina däck?

Kolla bilens dubbfria däck och se om det finns någon alptopp-symbol. Hittar du symbolen är däcken godkända. Kör man på äldre däck som saknar alptopp-symbolen måste man köpa nya. Glöm inte att kontrollera alla 4 däcken.